(Українська) Для музею на Хмельниччині придбали унікальний експонат

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Малієвецький Історико-культурний музей – один із наймолодших в Україні. Палацово-парковий комплекс в Маліївцях, що у Кам’янець-Подільському районі, отримав офіційний статус обласного історико-культурного музею у вересні 2021 року. «Пробила» музей Анастасія Донець – волонтерка, краєзнавиця та активістка. Вона ж згодом стала його директором.

Сьогодні палац Орловських у Маліївцях – один зі знаних туристичних та культурних центрів України, де постійно відбуваються різноманітні культурні заходи та імпрези. А ще там, на додачу до невеличкого табуна коней, нещодавно з’явився віслючок Капучіно, “завдання” якого – катати дітей та їсти з рук відвідувачів моркву.

Нагадаємо, на початку повномасштабного вторгнення росіян в Україну саме у Малієвецькому музеї знайшли прихисток евакуйовані з Київщини коні унікальної – поліської – породи. За три місяці, які вони провели на території палацу, колектив музею так звик до цих шляхетних тварин, що наразі вже не уявляє свого палацу без них. Зокрема, восени минулого року, коли більшу частину табуна перевезли у заповідник, трійко коней залишилися, щоб продовжити “конячу історію” у маєтку Орловського.

Проте головне у музеї, звісно, сам палац та його внутрішнє оформлення. А з цим не все так просто. Як розповідає у своєму блозі для видання Україна Інкогніта відомий краєзнавець з Хмельниччини Дмитро Полюхович, жодних меблів, не кажучи вже про картини та інше, від колишнього багатства інтер’єрів до нашого часу не вціліло. Анастасія Донець поставила собі за мету хоча б частково відтворити колишню велич палацу. Декілька предметів вже поталанило знайти у місцевих селян. Але цього було замало.

І от напередодні Різдва сталося диво. Або ж провидіння допомогло. Працівникам музею поталанило знайти робочий стіл з кабінету графа Ксаверія Орловського. Анастасія Донець тішить себе думкою, що той самий, хоча, як реаліст розуміє, що, найімовірніше, такий самий. Але від стола, за яким колись сфотографувався граф, він нічим не відрізняється.

Стіл знайшовся в одному із антикварних магазинів і коштував… Та багато він коштував! Знайшов його друг музею – колекціонер з Одеси Дмитро Сікорський. Він же довго торгувався, аби знизити ціну до більш притомної.

В соціальних мережах Анастасія Донець звернулася до шанувальників Малієвець і друзів музею (а таких чимало) з проханням долучитися до покупки. Відгукнулися десятки людей (їх перелік директорка виклала зі словами вдячності на своїй сторінці у соцмережах). І от вчора, 23 грудня, стіл прибув у палац.

Сьогодні ось ці люди, з-поміж донатів на дрони купили музею стіл – прекрасний музейний предмет. Це рівень найкращих музеїв сучасної цивілізації. Це точна копія (а може і той самий стіл) який стояв у палаці сто років тому. Ми знайшли і викупили його у приватного антиквара. Ви бачите – стіл ідеальний, палац… головне, що є. Так і наша країна – справи в ній зараз унікальні, рівня найвищого людського подвигу, а країна… головне, що є. Ми підтягнемо до ідеального рівня все інше. Просто – віримо в себе і гуртуймося, – прокоментувала Анастасія Донець.

Також вона додала, що навколо пошуків столу розгорнулася ціла детективна історія, яка згодом надихнула музейників на інші дослідження та майбутні відкриття:

Стіл «пручався», не давався до рук. Ми довго шукали, хто його продає. Потім їздили до Чернівців, щоби побачити його, але то виявився не той стіл, що ми шукали, а дуже подібний. Полювання за нашим столом – то була ціла детективна історія. А ще завдяки цьому столу ми почали дуже швидко розплутувати загадки й таємниці інших інтер’єрів палацу. Ниточка досліджень привела нас до необхідності розплутати клубок родинних легенд родини Орловських.

Що до столу, то це – один з найяскравіших зразків меблів подібного типу, які американці називають “roll top desk“. Судячи з замка, він був виготовлений у місті Єль (США), яке славиться своїм університетом. Столи приблизно такої самої якості коштують від 4000–5000 євро.

Але всі вони відрізняються від стола, який був у Орловського. Це унікальний випадок, коли ми відшукали абсолютно ідентичний стіл за доволі адекватну ціну. Коли ми розглядали чорно-біле фото, то навіть не уявляли, наскільки він розкішний вживу: в нього різьблені ручки, латунні замки, а ще – ідеальний стан! Коли його бачиш, то одразу відчуваєш, що це не якийсь конторський стіл, а саме такий, що пасує палацу. Під стільницею вміщено висувні дошки – для того, щоб зручно було працювати. А внизу влаштовано велику подвійну шухляду «з секретиком», яка маскується під дві маленькі шухлядки, – йдеться у дописі Анастасії Донець.

Чи дозволятимуть працівники музею сидіти відвідувачам за цим столом та уявляти себе іменитими нащадками колишніх власників, поки що невідомо. Але в будь-якому випадку, музей у Маліївцях варто відвідати хоча б для того, аби доторкнутися до різдвяного дива та побачити новий цікавий унікальний експонат, який безумовно прикрасить інтер’єр палацу своєю самобутністю.

Фото: Юнія Андрійчук 

За матеріалом Поділля News