(Українська) Фотовиставку “Нам для життя потрібні кольори” відкрили у Хмельницькому

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

4 травня у Хмельницькому музеї-студії фотомистецтва відбулося відкриття виставки фотографій “Нам для життя потрібні кольори” мисткині Ірини Хібліної. В експозиції представлено 84 неймовірні світлини, які заворожують своєю красою та розмаїттям кольорів.

Ірина Хібліна відома хмельничанам, як поетеса, співавторка поетичної збірки “Чотири сезони кохання” та членкиня Хмельницької міської літературної спілки “Поділля”.

Закінчила Національний університет водного господарства та природокористування в місті Рівному за спеціальністю інженер-будівельник.
Але ж доля часто непередбачувана.

“У 2015 році в мене з’явився планшет! І тоді – художня школа, в яку запрошував вчитель малювання. Диво чистого аркуша в альбомі, передчуття щастя: в мене новий альбом і пензлі, і фарби, і я не можу дочекатися ранку… Все це разом якимось дивним чином спрацьовує! Отже, кафедра архітектури також була, мабуть, не випадковою. Планшет став каталізатором нової хвилі життя. Чомусь спочатку я використовувала його винятково як фотоапарат. Скільки себе пам’ятаю – завжди бачила в навколишньому світі щось цікаве, і саме зараз з’явилась можливість не тільки зберегти всі ці неймовірні дива, але ще й показати їх іншим людям. Навколишній світ, речі, природа, люди, предмети – здається, вони щось приховують, є в них якась таємниця, вони набагато яскравіші, мають особливу магію, загадковість… Коли я почала використовувати всі ці чарівні сучасні програми, одразу здалося, що я стала краще це відчувати, бачити… Світ потроху, по краплі відкривався, показував мені, зрештою, навіть не мені – камері, інші виміри, приховані кольори. І навіть звуки набували певних форм. Можливо, я це все вигадала, намріяла, уявила (я ж поетеса), а можливо, це чистісінька правда … хто зна?” – розповідає про себе Ірина Хібліна.

 

Виклавши свої перші роботи в Instagram і прочитавши багато схвальних відгуків від незнайомих їй людей, фотографиня зауважила, що вони подобаються людям.

“Галерея у Львові, участь в “Рожевій виставці” в Хмельницькому обласному художньому музеї, перші публікації в Facebook… Коли у Львівській галереї перше фото придбав для себе поціновувач сучасного мистецтва – це була така велика радість і вдячність. Людям не байдуже те, що я роблю! Зараз мої роботи є в приватних колекціях у Львові, Хмельницькому, Канаді, Індії, США, і це приносить тепло в моє життя, в моє серце, адже хтось їх дивиться і згадує чи й відкриває для себе Україну. Вірші я почала свідомо писати десь з 2012 року, перші публікації картин, перші спроби – 2015… Отож ніколи не пізно починати нові проекти!” – переконана мисткиня.

 

Це перша персональна виставка Ірини Хібліної. Свої роботи жінка виконує в абстрактному стилі та використовує сучасні форми друку у техніці шовк і акрил, що дає можливість світлинам набувати більш яскравого кольору та глибини.

Фотографиня переконана: для того, щоб знаходитись в ресурсному стані, треба додавати кольорів у повсякденне життя, адже в ньому і так забагато важкого. Якщо людина бачить різнобарвний світ, тоді її наповнює добра та яскрава енергія.

“Ці роботи притягують своїми кольорами. У наш час хочеться сіру буденність розбавити цими барвами. Тому я гадаю, що роботи варті того, щоб їх побачили глядачі у нашому музеї”, – розповідає директор студії фотомистецтва Віталій Савін.

 

На відкриття експозиції завітали хмельничани та друзі фотохудожниці.

“Її роботи дуже теплі. Вірші, які вона пише, чарівні. Її тепло та внутрішнє світло – усе на цих фотографіях. Це не просто картинка, це енергія. А енергія додає нам життя”, – діляться враженнями глядачі.

 

Показ робіт триватиме до 20 травня.