У Хмельницькому відкрилася фотовиставка “Історії з окупованого Криму”

Напередодні річниці незаконної анексії Росією Кримського півострова у Хмельницькому відкрили фотовиставку «Історії з окупованого Криму». Роботи українських репортерів, які після незаконної анексії продовжували там свою роботу, демонструють через світлини тему порушення прав людини та відображують життя родин політв’язнів.

Упродовж 10 днів у приміщенні ТРЦ “WoodMall” у Хмельницькому діятиме експозиція “Історії з окупованого Криму”. Хмельничани та гості міста першими серед шести обласних центрів, куди ще поїде фотовиставка, зможуть побачити життя тих, до кого першими в Україні прийшов рашизм.

Вона складається з 22 світлин, які протягом кількох років роботи в Криму підготували троє українських фрілансерів – журналісти, фотокореспонденти Тарас Ібрагімов, Аліна Смутко та Альона Савчук. Це не тільки такий наш знак солідарності і нагадування про те, що Крим і Україна єдині, – розповіла на відкритті виставки голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Окрім того, що аудиторія тут повинна бачити це з перших рук, дуже важливо людям там знати, що вони не наодинці з цією бідою. Тому що для них це суперважливо – знати, що про них також тут піклуються, про них теж тут пам’ятають, про них знають. І елементарне спілкування з ними дає їм сили триматися далі, – прокоментувала репортерка, одна з авторок виставки Альона Савчук.

Для людей, які залишаються в Криму в окупації через певні об’єктивні причини, дуже важливо, що ми про них говоримо, як ми про них говоримо і чи пам’ятаємо про них в контексті того, що вони, по-перше, там є, і, по-друге, що вони чекають на Україну, а багато хто з них і робить те, щоб Україна якомога швидше прийшла туди, – додала голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Переслідування кримських татар і проукраїнських активістів, концтабори та тортури, заборона на віру, свободу та самоідентичність – такою є ситуація в сьогоденному Криму. І триває вона уже майже 9 років.

Від самого початку окупації Криму Росія розгорнула повномасштабні репресії. На сьогодні з політичних мотивів було заарештовано, за приблизними підрахунками, 155 осіб. Більшість з них – кримські татари. Викрадено 43 українських активісти. З них 11 осіб вважаються зниклими безвісти. А один чоловік залишився під вартою. Наразі репресії тривають.

Після Хмельницького документальну фотовиставку “Історії з окупованого Криму” покажуть у Кропивницькому, Чернівцях, Одесі, Луцьку та Львові.

Детальніше в сюжеті Першого Подільського

За матеріалами Поділля News