(Українська) У Хмельницькому відкрилася фотовиставка “Історії з окупованого Криму”

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Напередодні річниці незаконної анексії Росією Кримського півострова у Хмельницькому відкрили фотовиставку «Історії з окупованого Криму». Роботи українських репортерів, які після незаконної анексії продовжували там свою роботу, демонструють через світлини тему порушення прав людини та відображують життя родин політв’язнів.

Упродовж 10 днів у приміщенні ТРЦ “WoodMall” у Хмельницькому діятиме експозиція “Історії з окупованого Криму”. Хмельничани та гості міста першими серед шести обласних центрів, куди ще поїде фотовиставка, зможуть побачити життя тих, до кого першими в Україні прийшов рашизм.

Вона складається з 22 світлин, які протягом кількох років роботи в Криму підготували троє українських фрілансерів – журналісти, фотокореспонденти Тарас Ібрагімов, Аліна Смутко та Альона Савчук. Це не тільки такий наш знак солідарності і нагадування про те, що Крим і Україна єдині, – розповіла на відкритті виставки голова Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Окрім того, що аудиторія тут повинна бачити це з перших рук, дуже важливо людям там знати, що вони не наодинці з цією бідою. Тому що для них це суперважливо – знати, що про них також тут піклуються, про них теж тут пам’ятають, про них знають. І елементарне спілкування з ними дає їм сили триматися далі, – прокоментувала репортерка, одна з авторок виставки Альона Савчук.

Для людей, які залишаються в Криму в окупації через певні об’єктивні причини, дуже важливо, що ми про них говоримо, як ми про них говоримо і чи пам’ятаємо про них в контексті того, що вони, по-перше, там є, і, по-друге, що вони чекають на Україну, а багато хто з них і робить те, щоб Україна якомога швидше прийшла туди, – додала голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

Переслідування кримських татар і проукраїнських активістів, концтабори та тортури, заборона на віру, свободу та самоідентичність – такою є ситуація в сьогоденному Криму. І триває вона уже майже 9 років.

Від самого початку окупації Криму Росія розгорнула повномасштабні репресії. На сьогодні з політичних мотивів було заарештовано, за приблизними підрахунками, 155 осіб. Більшість з них – кримські татари. Викрадено 43 українських активісти. З них 11 осіб вважаються зниклими безвісти. А один чоловік залишився під вартою. Наразі репресії тривають.

Після Хмельницького документальну фотовиставку “Історії з окупованого Криму” покажуть у Кропивницькому, Чернівцях, Одесі, Луцьку та Львові.

Детальніше в сюжеті Першого Подільського

За матеріалами Поділля News