(Українська) Хмельничанин планує реставрувати пам’ятку архітектури на Дунаєвеччині

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Житель міста Хмельницького Володимир Кузьмінський вирішив дати друге життя пам’ятці архітектури – садибі Лозинських у селі Удріївці Дунаєвецької громади. Для цього він заснував громадську організацію “Удріївці. Історична спадщина Поділля“.

Громадський активіст пояснює, що обрав для втілення свого задуму саме цей об’єкт, адже подібних палаців більше немає. Тому його важливо зберегти для наступних поколінь. А для громади реставрація архітектурної пам’ятки принесла б користь в туристичному плані. Водночас це позитивно вплине на розвиток села, збільшення його чисельності та стврення нових робочих місць. Знаково те, пан Володимир народився та навчався в Удріївцях, тому це місце для нього рідне.

“Будівля почала будуватися паном Лозинським у 1840 році з місцевої глини, якої тут було вдосталь. Тут випікали цеглу, а розчин готували на основі яєчних білків. 180 кріпосних працівників працювали під наглядом майстра. У 1859 році будинок перейшов до його племінника Дмоховського, який мав шість дочок. А коли народився син, він прибудував до нього дві башти”, – розповідає Володимир Кузьмінський.

Активіст має планує в перспективі зробити тур одного дня, об’єднавши маршрути в Удріївці, Маліївці (які знаходяться за 18 км звідси), Підлісний Мукарів, а також Тинну (де похований адмірал Шарль де Нассау-Зiген).

Окрім палацу Лозинських в селі є ще будівля клубу, де раніше була панська каретна та возарня. Також неподалік збереглось приміщення конюшні (пізніше – школи). Крім того, вже відновлена панська криниця, в якій є вода.

Після революції тут була школа (до 1970 року), а також щорічний спортивний табір (до 1986 року). Згодом школу закрили, і вже багато років нею ніхто не займається, тому наразі стан занедбаний. Всередині є просторий зал. На цокольному поверсі, який зберігся в непоганому стані, є приміщення колишніх винних погребів та погребу для продуктів з виходом всередину.

“Ми вже прибрали територію, бо тут вже не було видно навіть цього палацу. Тепер почали робити документи для передачі її громадській організації. Наразі потрібно зібрати кошти і почати відновлення. Перш за все, потрібно замінити дах, бо він у дуже важкому стані. До нашої громадської організації долучаються волонтери з Кам’янця-Подільського, Хмельницького та інших куточків України. Вони допомагали нам розчищати територію”, – розповідає пан Володимир.

Фото: Удріївці-історична спадщина Поділля

Місцеві жителі неоднозначно сприйняли ідею реконструкції садиби. Хтось підтримує, а хтось – ні. Місцева ж влада не проти передати громадській організації цю територію. Обстеження споруди ще не проводили. Але наразі уся територія знаходиться в занедбаному стані та займає 6 гектарів. Громадські активісти співпрацюють і переймають досвід Малієвецької історико-культурної організації “Малієвецька Спадщина” та налаштовані зберегти й відновити всі будівлі, облаштувати красивий парк зі старими реліктовими деревами.

Володимир Кузьмінський хоче перетворити цю територію в історико-культурний природний реабілітаційний центр. Він вважає, що тут можна буде облаштувати хостел чи готель, а також проводити різні культурні заходи, фестивалі та концерти.

За матеріалами Суспільного