(Українська) Костел Святого Станіслава у Городку стане санктуарієм: усіх запрошують на урочистості

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Костел Святого Станіслава у місті Городок Хмельницького району стане санктуарієм Святого Антонія Падуанського. Містян та усіх охочих незалежно від віросповідання запрошують на урочистості з цієї нагоди.

Урочисте Богослужіння з нагоди встановлення санктуарію та вшанування чудотворця відбудеться 13 червня о 12:00. У програмі: Свята Літургія, молебень до святого Антонія, Євхаристійна процесія та частування учасників. А 14 червня о 12:00 відбудеться подяка Богу.

Урочисту Святу Месу очолить єпископ-ординарій Кам’янець-Подільської дієцезії Леон Дубравський.

Костел Святого Станіслава зведено у неоготичному стилі за зразком типових у Прибалтиці храмів за ініціативи отця з Латвії Владислава Ванагса.

Напередодні розвалу СРСР парафіяни своїми силами в рекордно стислі строки збудували святиню на місці маленької каплиці й католицького кладовища. Родичі похованих там дали згоду на перепоховання померлих у спільній могилі. Зараз про це нагадує курган.

Це перший католицький храм, збудований в сучасній Україні. В період нинішньої війни тут щодня моляться за наших військових та перемогу. Поруч функціонує Дім милосердя для літніх і хворих людей, що утримується на пожертви, та семінарія. Парафію обслуговують ченці-маріяни.

Санктуарієм храм стане з тієї причини, що тут зберігається чудотворна ікона Святого Антонія з Падуї. Пів століття на неї приїздять подивитися католики з усього світу. А в період війни перед зображенням святого просять і миру. Ця ікона була перевезена сюди з храму Ордену отців-францисканців у Кам’янці-Подільському. За легендами щоразу, коли прихожани збиралися звернутися до чудотворного Антонія з Падуї з молитвами, ікона щезала. І так було декілька разів. Допоки її не привезли урочисто.

Прихожани вірять у чудотворність ікони і зцілення нею від тілесних і духовних недуг. За свою історію ікона Святого Антонія пережила декілька реставрацій. Сьогодні унікальний духовний експонат вкритий спеціальними фарбами, які дозволять зберегти вигляд ікони якнайдовше.

Довідка: санктуарій (від латинського Sanctus «святий») — термін, що використовують для опису святих місць, часто ототожнюється з храмом чи будівлею, спорудженою на місці, що вважається священним.

За матеріалами Поділля Ньюз