(Українська) Музей пам’яті невинно закатованих з’явиться у колишньому монастирі Кам’янця

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Музей пам’яті невинно закатованих НКВДистами та нацистами в 1920-му-1945-му роках створює католицька громада на території римо-католицького костелу архистратига Михаїла, у колишньому кляшторі сестер-домініканок у Кам’янці-Подільському.

Це приміщення ще рік тому католицька громада вирішила реконструювати під реабілітаційний центр для українських військових, пише Суспільне.

Проте під час будівельних робіт у кляшторі робітники виявили у його підземеллях чимало людських кісток.

Виявилося, що у 20-тих роках минулого століття у приміщенні монастиря радянська влада влаштувала в’язницю, а в його підземеллі — катівню.

Один з робітників розповідає, що “коли прийшли совєти прийшли, то з келій поробили камери. Коли прийшли німці, то тут зробили гетто, всіх євреї”.

Тут навіть знайшли знаряддя катування — дошку з гострим залізяччям.

Після таких знахідок, окрім реабілітаційного центру, католицька громада вирішила облаштувати тут ще й музеї пам’яті невинно закатованих.

Все робить громада, влада — нічого. Збираємо кошти всюди, більшість — це пожертви людей. Їдемо за кордон, особливо до Польщі, знімаєм шапочку, стоїмо і просимо. Щоб показати, щоб наступне покоління, котре буде сюди приходити, задумалося: я не маю права вбивати людину. Бог не дав заповіді вбивати. Бог дав заповідь любити, — каже єпископ Кам’янець-Подільської дієцезії римо-католицької церкви України Леон Дубравський.

За словами єпископа, серед закатованих тут було й чимало священників римо-католицької церкви. Практично усі, хто був на теренах радянських, каже єпископ, були репресовані, тисячі не повернулися.

Частину людських кісток, розкопаних у приміщенні колишнього монастиря, залишили для відвідувачів майбутнього музею.

Тут, саме в підземеллі, були поховані рештки тих людей, яких розстрілювали там в 30-х роках минулого століття, найбільше — в 1937 році. За деякими спогадами, наприклад, в день привозили до ста чоловік. Із цієї сотні двадцять відправляли в табори на північ, решта зникали безвісти. В 50-х—70-х роках проходили процеси з реабілітації цих людей і родинам приходили довідки про те, що їхні рідні незаконно розстріляні. Поодинокі науковці займаються цією проблематикою, тема відкрита і потребує ще глибокого дослідження, — каже науковий співробітник Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника Валерій Сторчовий.

Експонати для майбутнього музею також приносять місцеві мешканці.

Музей у колишньому монастирі створюють повністю за гроші меценатів, тому коли буде його відкриття, наразі не може сказати ніхто.

Фото: Суспільне