(Українська) Неочікувані дарунки з Франції експонують у музеї в Городку

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У Городоцькому краєзнавчому музеї на Хмельниччині відкрилась нова виставка, експонатами якої стали неочікувані дарунки з Франції.

Минулого місяця делегація клубу ім. Сергія Виноградського з Городка провела тиждень у французькому Брі-Конт-Робер – місті, де три десятки років провів видатний український мікробіолог Сергій Виноградський.

Поїздка виявилась дуже плідною, пише Городок.City. Українська делегація на чолі з академіком Національної академії наук вищої освіти України, професором Андрієм Горбанем розповіла французам про діяльність клубу Сергія Виноградського у Городку, а також про самого вченого.

Городоцька делегація

Французька ж сторона приймала городоччан вельми гостинно. В рамках візиту українцям вдалось відвідати будинок, де жив Виноградський, та місце його поховання, Французьку сільськогосподарську академію, українську бібліотеку Симона Петлюри у Франції, а також зустрітися з Головою комітету в справах освіти французького парламенту.

Будинок, де жив Сергій Виноградський

Досить несподівано для українців було познайомитись з Анною – правнучкою Сергія Виноградського, про існування якої вони не знали раніше. Вона навіть пообіцяла написати спогади про свою родину.

Анна – правнучка Сергія Виноградського

Також на честь нашої делегації влаштували офіційний прийом у мерії Брі-Конт-Робер, де на знак дружби французька сторона підготувала справжні сюрпризи та подарувала несподівані подарунки, пов’язані із видатним городоччанином.

У місті Брі-Конт-Робер було відкрито меморіальну дошку в пам’ять про Сергія Виноградського та презентовано банери з історичною довідкою про життя вченого у Франції.

Та справжнім скарбом, за словами заступника начальника відділу культури, став дарунок, що має сторічну історію.

У 1923 році, рівно 100 років тому, у Брі-Конт-Робер науковці, серед яких був і Сергій Виноградський, ініціювали масштабне святкування 100-річчя видатного вченого Луї Пастера. Він був основоположником мікробіології та імунології. Це припало на роки після Першої світової війни, коли вся Європа переживала економічну кризу. Науковці звернулися до меценатів з проханням підтримати свято. І на знак подяки тим, хто, як тепер говорять «задонатив», дарували тематичні медальйони, – розповідає Сергій Щур.

Французам вдалося розшукати картонні медальйони, виготовлені у 1923 році. І саме їх подарували городоцькій делегації. Члени клубу ім. Сергія Виноградського передали їх на збереження в G-museum.

Усі ці дарунки й стали основою тематичної мінівиставки, яку безкоштовно можна відвідати у Городоцькому музеї. Діятиме вона протягом усього літа.

Сергій ЩурЗа матеріалом Поділ я News