На Хмельниччині працює унікальний інноваційний музей

Кілька років тому в провінційному Городку на Хмельниччині відкрили оновлений краєзнавчий музей “G-Museum”. Заклад вражає фасадом, інтер’єром, оформленням експозицій. 

Сучасний архітектурний дизайн, дев’ять експозиційних залів, інтерактивні екрани, новітня мікробіологічна лабораторія, простір для розвитку обдарованих дітей. Все це – про Городоцький краєзнавчий музей або G-Museum. В оновленому приміщенні він працює з червня 2021 року.

У музеї 9 експозиційних залів. Їх оформили фахівці Майстерні музейних проєктів Олександра Антонця. Лише на меблі для облаштування експозицій другого поверху витратили півтора мільйона гривень.

На першому поверсі – зали “У вирі воєн” і “За гідність та свободу України”.

На другому можна ознайомитися з інформацією про екзотичних істот, які населяли Сарматське море, дізнатися про геологічне розмаїття Подільських Товтр, побачити археологічні знахідки, розкопані на території Городоччини. Зокрема, у 2018 році у сусідньому до Городка селі Купин відбулися розкопки скіфських курганів. Усі знайдені експонати були передані сюди. Найцінніші та найцікавіші з них – у вітринах у розділі археології.

Освітленням експозиційних залів другого поверху керують з пульта. Існує мапа експозицій, за допомогою якої можна освітити все навколо одним рухом.

Також тут є розділ, який розповідає про легендарну водойму Amadoсa Lago, яка зображувалась на картах початку нового часу, а потім зникла.

На третьому поверсі – картинна галерея та місце для різноманітних виставок і конференцій.

Також заклад багатий на цікаві дарунки. Так, професорка Галина Гуменюк на відкриття музею презентувала амфору із залишків трипільської культури віком близько 4500 років до нашої ери. А відомий  український режисер дубляжу та перекладач Олекса Негребецький, голосом якого говорив легендарний Альф, Шрек, Джек Горобець і сам Гаррі Поттер, нещодавно передав воєнні трофеї.

Особлива увага – постаті всесвітньо відомого мікробіолога Сергія Виноградського, який наприкінці XIX – на початку XX століття жив у Городку. Науковець знаний своїм відкриттям явища хемосинтезу – процесу утворення органічних сполук із неорганічних. Саме Городоцький музей має єдину в світі воскову фігуру Виноградського.

При закладі діє й оснащена сучасним обладнанням лабораторія, де мають можливість поліпшувати свої знання з природничих наук обдаровані учні.

Музей обладнаний пандусом, ліфтом і вбиральнею для людей з інвалідністю.

Ідея звести таку споруду виникла понад 10 років тому. До її втілення перейшли в 2016-му. Нова будівля виросла замість споруди колишнього краєзнавчого музею. Заклад збудований за кошти мецената – професора медицини, президента корпорації “ЮРіЯ-ФАРМ” Миколи Гуменюка. Потрапити сюди можуть наразі дорослі й діти за символічну плату.

Працівники G-Museum вважають, що аналогів такого закладу немає ніде, а за технічним оснащенням музей може конкурувати зі столичними музеями, а можливо, і музеями Європи.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV