(Українська) На Хмельниччині працює унікальний інноваційний музей

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Кілька років тому в провінційному Городку на Хмельниччині відкрили оновлений краєзнавчий музей “G-Museum”. Заклад вражає фасадом, інтер’єром, оформленням експозицій. 

Сучасний архітектурний дизайн, дев’ять експозиційних залів, інтерактивні екрани, новітня мікробіологічна лабораторія, простір для розвитку обдарованих дітей. Все це – про Городоцький краєзнавчий музей або G-Museum. В оновленому приміщенні він працює з червня 2021 року.

У музеї 9 експозиційних залів. Їх оформили фахівці Майстерні музейних проєктів Олександра Антонця. Лише на меблі для облаштування експозицій другого поверху витратили півтора мільйона гривень.

На першому поверсі – зали “У вирі воєн” і “За гідність та свободу України”.

На другому можна ознайомитися з інформацією про екзотичних істот, які населяли Сарматське море, дізнатися про геологічне розмаїття Подільських Товтр, побачити археологічні знахідки, розкопані на території Городоччини. Зокрема, у 2018 році у сусідньому до Городка селі Купин відбулися розкопки скіфських курганів. Усі знайдені експонати були передані сюди. Найцінніші та найцікавіші з них – у вітринах у розділі археології.

Освітленням експозиційних залів другого поверху керують з пульта. Існує мапа експозицій, за допомогою якої можна освітити все навколо одним рухом.

Також тут є розділ, який розповідає про легендарну водойму Amadoсa Lago, яка зображувалась на картах початку нового часу, а потім зникла.

На третьому поверсі – картинна галерея та місце для різноманітних виставок і конференцій.

Також заклад багатий на цікаві дарунки. Так, професорка Галина Гуменюк на відкриття музею презентувала амфору із залишків трипільської культури віком близько 4500 років до нашої ери. А відомий  український режисер дубляжу та перекладач Олекса Негребецький, голосом якого говорив легендарний Альф, Шрек, Джек Горобець і сам Гаррі Поттер, нещодавно передав воєнні трофеї.

Особлива увага – постаті всесвітньо відомого мікробіолога Сергія Виноградського, який наприкінці XIX – на початку XX століття жив у Городку. Науковець знаний своїм відкриттям явища хемосинтезу – процесу утворення органічних сполук із неорганічних. Саме Городоцький музей має єдину в світі воскову фігуру Виноградського.

При закладі діє й оснащена сучасним обладнанням лабораторія, де мають можливість поліпшувати свої знання з природничих наук обдаровані учні.

Музей обладнаний пандусом, ліфтом і вбиральнею для людей з інвалідністю.

Ідея звести таку споруду виникла понад 10 років тому. До її втілення перейшли в 2016-му. Нова будівля виросла замість споруди колишнього краєзнавчого музею. Заклад збудований за кошти мецената – професора медицини, президента корпорації “ЮРіЯ-ФАРМ” Миколи Гуменюка. Потрапити сюди можуть наразі дорослі й діти за символічну плату.

Працівники G-Museum вважають, що аналогів такого закладу немає ніде, а за технічним оснащенням музей може конкурувати зі столичними музеями, а можливо, і музеями Європи.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV