(Українська) Палац Гершгоріна відкрив свої двері для відвідувачів (ФОТО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У Палаці Гершгоріна у місті Деражня, що у Хмельницькому районі, цими вихідними влаштували Дні відкритих дверей.

Нагадаємо, об’єкт культурної спадщини у Деражні, 1910 року побудови, викупила засновниця проєкту «Спадщина.UA» львів’янка Ганна Гаврилів за умовами аукціону Prozorro в рамках програми малої приватизації. З того часу об’єкт відновлюють фахівці «Спадщина.UA», серед яких архітектор Іван Щурко, історик Оксана Лобко та дизайнер Станіслав Клосовський.

За 4 місяці було зроблено чимало цікавих досліджень, починаючи від виявлення помилки в самій назві палацу та 100-річну етикетку виробника покрівлі, закінчуючи знахідками унікальних зразків керамічних кахлів та 100-річної етикетки виробника покрівлі Давида Люльки. Усі ці знахідки відкрили раніше невідому історію міста.

Напередодні відбулося відкриття палацу для істориків, гідів та памяткоохоронців.

Так приємно було бачити гостей з Хмельницького, Києва та Львова! Добре вино і неймовірна кількість історій та вражень від нашоі історикині Оксани Лобко та архітектора Івана Щурка в інтер’єрах, декорованих дизайнером Станіславом Клосовських.

Воістину, палац Гершгоріна – архітектурна перлина та майбутній туристичний магніт Поділля, в стінах якого – вся історія давнього міста з Магдебурзьким правом від заснування півтисячі років тому і до сьогодення.

В залах першого поверху ви зможете познайомитися із результатами наших історичних досліджень, оглянути унікальну збірку керамічних кахель, а також зробити мандрівку при свічках фантастичними підвалами, до яких не було доступу десятиліттями, – пишуть на сторінці культурної пам’ятки.

А у вихідні усі охочі мали змогу відвідати маєток вперше за понад століття. У відвідувачів була можливість оглянути палац та познайомитися із результатами роботи команди «Спадщина.UA». Місцеві мешканці та гості з Поділля пофотографувалися біля умовного каміна, потримали в руках відреставровані фрагменти кахель, походити підземними лабіринтами при свічках.

Також у рамках Днів відкритих дверей відбулись кураторська екскурсія наукового керівника проекту Івана Щурка та імпровізований моноконцерт проскурівського скрипаля Олександра Антонюка.