(Українська) У Маліївцях вперше запрацювала гостина святого Миколая

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Палац Орловських у селі Маліївці, що у Дунаєвецькій громаді, вперше став гостиною Подільського святого Миколая. Його роль узяв на себе військовослужбовець, який щодня радо зустрічає малечу. А ще поряд, у лісовому будиночку, дітки із батьками мали можливість навчитися виготовляти новорічні іграшки.

Наприкінці вересня Малієвецький обласний історико-культурний музей відзначив річницю створення. Протягом року він вражав своєю особливістю туристів із різних куточків країни. Нині тут вперше організували гостину Подільського Чудотворця.

“Ми вирішили, що наш музей виступить як туристичний магніт, до якого приїжджають туристи, а далі ми разом з дітками шукаємо, де Святий Миколай роздає подарунки”, – розповідає директорка Малієвецького обласного історико-культурного музею Анастасія Донець.

 

Для резиденції працівники музею знайшли затишне казкове місце в Малієвецькому лісництві. При її облаштуванні скористались досвідом лісництва в селі Пістинь на Івано-Франківщині та їхнім розкішним “Маєтком святого Миколая”.

Резиденція працювала чотири дні. Відкривали її разом з дітками місцевої школи. Подільський святий Миколай роздав усім відвідувачам солодощі. Серед діток було чимало переселенців. Усі чотири дні працівники музею проводили екскурсії по палацу Орловських і майстер-класи. Їх придумали і втілили волонтерка і переселенка із Запоріжжя Яна Клименко та викладачка математики і водночас господиня зеленої садиби в Садиба Бернадіна в Маліївцях Ірина Желавська. Також проводили “мініярмарок” солодощів.

“Проєкт виступив просто таки поєднуючим елементом серед мешканців громади. 

Святих Миколаїв ми мали аж трьох – перший приїхав з командою Ульяни Ткаченко, ще один – переселенець з Лисичанська – Павло Потьомкін. Подружжя лікарів Потьомкіних змушене було залишити рідну оселю ще в лютому, але опинились в Маліївцях за рекомендацією родичів легендарного першого головного лікаря санаторію “Світанок” Станіслава Кшановського – завдяки цьому лікарю палац Орловських продовжив своє життя, як санаторій. І, може, лише тому і вцілів. Родичі Кшановського орендують будиночок в селі і пан Павло згодився на роль чарівника. Шляхи Господні…

А святий Миколай, який зустрічав старшокласників – воїн ЗСУ. Саме тому ми заблюрили обличчя – робота така. Чоловік з Малієвець, зараз у відпустці. Разом з ним, зі старшими школярами ми говорили про важливі речі, про Україну, її оборону і про те, що сьогодні навіть Святий носить піксель”, – розповідає Анастасія Донець.

Наступного року резиденцію планують відкрити з 1 грудня, а майстер-класи і “прийом” у святого Миколая будуть по запису.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський