(Українська) Дорогоцінні прикраси ХІІ-ХІІІ століття представили у Хмельницькому

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Збірку прикрас Руського часу кінця ХІІ – першої половини ХІІІ століття представили в експозиції “Скарби Болоховської землі” в Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї.

27 виставлених виробів майстрів періоду Давньої Русі виконані переважно зі срібла з позолотою.

Як розповідає Суспільному  завідувач науково-методичного відділу музею Сергій Демидко такі  прикраси носили у ті часи жінки і чоловіки. У XII столітті територію сучасного Поділля населяли представники різних регіонів. Тому й представлені в експозиції прикраси відображають культуру різних земель того часу.

“Ось у центрі гривні – п’ятипроменевий колт, підвіска. Це Сіверська прикраса, Чернігівсько-Сіверська земля. Це колти, спеціальна прикраса, жіноча, вони пустотілі, фактично, це шкатулки. Вони відрізняються металом, технікою, чернінням, тиснявою тощо”,– каже Сергій Демидко.

Серед експонатів можна побачити Половецкі зразки прикрас очілля, які носили тогочасні жінки. Наприклад, до шкіряної підв’язки, яка підтримувала волосся, підвішували скобочки. Крім того, підвішували намистинні сережки та різного роду скроневі підвіски. Всі ці прикраси також можна побачити у музеї і уявити як виглядали тогочасні красуні.

Побачити на виставці можна і унікальний срібний браслет, датований початком ХІІІ століття. На прикрасі зображені вовкулаки.  На одному з елементів чітко видно образ чоловіка і звіра, який стоїть на передніх лапах та підперезаний паском. Стоять один навпроти одного. Якщо вірити легендам, таке зображення вказує, що браслет пов’язаний з жінкою.

«Якщо людина обертається на вовка, єдина деталь одягу, яка на ньому лишається – це пас”, – говорить Сергій Демидко.

У музеї повідомили, що вказані скарби були знайдені на території Поділля у 70-х роках минулого століття.

Читайте також: У Хмельницькому відкрили виставку художньої вишивки