(Українська) Унікальні авторські ляльки експонують у Кам’янець-Подільській галереї

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У Галереї мистецтв Кам’янець-Подільського музею-заповідника проходить виставка авторських ляльок київської мисткині Євгенії Кузьменко.

Художниця Євгенія Кузьменко народилась у столиці України, навчалась в художній школі та приватних майстернях Олександри Прахової, Анатолія Твердого, Олени Агамян (Рапопорт), вивчала техніку китайської каліграфії та живопис го-хуа (сумі-е) у майстра Лі-Дзінь. Художниця провадить досить активну виставкову діяльність. Її роботи експонувались у багатьох містах України, а твори розлетілись по приватних колекціях Угорщини, Малазії, Туреччини, Казахстану і, звісно, України.

Працює мисткиня в техніці акварельного та олійного живопису, різноманітних графічних та авторських техніках.  Захопившись ідеєю створення ляльки авторка знайомилась з театром маріонеток у Баку, з театральною та інкреторною лялькою, з народними ляльками-мотанками,  вивчала досвід майстрів, відвідувала майстер класи , у тому числі майстерню корейської ляльки, яку виготовляють з рисового паперу.

До Кам’янця-Подільського Євгенія Кузьменко привезла виставку присвячену українській міфології. «Коляда» – саме таку назву носить експозиція, символізує народження нового року,  час, коли зимове сонце повертає на літо.

На створення цієї серії її надихнули мініатюри середньовіччя, роботи Пітера Брейгеля, японська театральна лялька «нингё»,  карнавальні маски, та побачене у Чернівцях святкування Маланки. На думку авторки, сучасне колядування це швидше театральне дійство і художня лялька найбільше передає цю образність. Ляльки – це «несправжнє справжнє», те що пробуджує уяву, повертає у спогади, змушує фантазувати.

«Коляда» Євгенії Кузьменко – це представлена в ігровій формі ілюстрація всього кола зимових свят від Різдва до Масляної. Дійові особи –ляльки, що символізують традиційні народні святкування.

Ляльки виконані в стилі примітивізму, або наївного мистецтва. Їх образи не є точним відтворенням національного одягу, або карнавального костюму. Вони створені за мотивами національного українського, словацького, болгарського, польського одягу, адже така зимова переберія – святкування з карнавальними перевдяганнями – властиві майже всім країнам Європи. Звичайно, костюми та образи у кожному регіоні різні, але основні герої: Коза, Ведмідь, ватажок з зіркою та сама суть обрядів дуже схожі. Спрощені, наївні лялькові «обличчя з життя» схожі на дружні шаржи веселого сусіда, чи на знайомого, чи випадкову людину з транспорту. Все разом  – підштовхує вигадувати власні сюжети історії.

А щоб краще відчути ефект перевтілення можна приміряти на себе маски-образи героїв повісті «Ніч перед Різдвом» – Чорта або Солохи.

Більшість об’єктів  створена в техніці пап’є–маше: нашарування слоїв паперу та використання паперової маси.  Для розпису обличь використано: темперні фарби, акрил, акварель, пастель, нітро-лак, акриловий лак. Одяг з текстилю – вінтажного або «зістареного» різними способами. Волосся – з вовни.

На виставці представлено 42 роботи (враховуючи маленькі маски). Авторські ляльки в стилі примітивізму – наївного мистецтва  символізують основні зимові свята та їх святкування: День Святого Миколая,  Різдво,  свято Василя та Маланки або Старий Новий рік та Масляну.

Ляльки не є точною копією карнавального дійства – це образ карнавалу, його настрій. За стилем це  поєднання елементів народної, театральної та інтер’єрної ляльки.

Ідея «плоских» ляльок, ляльок-масок – результат пошуків та експериментів, вивчення досвіду різних народів, споглядання, переосмислення.

Виставка у Галереї мистецтв (м.Кам’янець-Подільський, вул. П’ятницька, 11)  триватиме до 7 березня.