(Українська) В монастирі Кам’янця відкрили виставку плакатів Володимира Карвасарного (ФОТО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У Кам’янці-Подільському з’явився новий особливий виставковий простір. Особливий – оскільки розташований у приміщенні Костелу монастиря домініканок у Старому місті. Напередодні, 2 червня, там відкрилась персональна виставка плакатів відомого українського живописця, члена спілки художників України Володимира Карвасарного «ПЕРЕМОЖЕМО».

Митець родом з Віньковеччини. Живе та працює у Хмельницькому. Усе життя плідно займається творчістю, бере участь у міжнародних, всеукраїнських виставках, організовує власні. Отримує найвищі відзнаки та нагороди на міжнародних конкурсах.

Плакат для Володимира Івановича не просто висловлювання, а форма боротьби. Він гостро відчуває свою відповідальність як митець і український патріот. Через плакат він передає той складний спектр емоцій та жах подій, які сьогодні переживають всі українці. Глибокі, гострі й лаконічні, плакати змушують думати.

Усі роботи виставки є оригіналами, що особливо цінно для сучасного мистецтва плаката. Образи – виразні та сміливі, етнічно приналежні й політично відточені. Світлі й оптимістичні символи українського буття протистоять жорстокості та насиллю.

Краєзнавиця Ірина Пустиннікова не приховує свого захвату від самої виставки, а також від рішення єпископа Кам’янець-Подільської дієцезії Леона Дубравського віддати відреставроване приміщення святині під виставкову залу.

Сьогодні у Кам’янці відкрилася потужна виставка плакатів художника Володимира Карвасарного – примандрувала зі Львова. І я дууууже б радила всім її відвідати. По-перше, плакати там гострі, провокативні, нервові і сильні. По-друге, виставка відкрилася у новому просторі. І це ще ТОЙ простір! Бо це – татааааааммммм! – колишній кляштор домініканок (1720-ті). Так, той самий, що горів у 2009-му (ну, хто пам’ятає. Хто ні – дивіться галерею, я там принесла картинок з полум’яного минулого).

Кам’янець має масу художників (у місті працюють ДВА училища культури та є художня кафедра в нашому університеті), але й мав вічний брак виставкових площ. Фактично все, що у нас є – картинна галерея та конференц зал НІАЗу “Кам’янець” у Старому місті та художня галерея на Соборній. Все. І всі приміщення не сказати б що великі. Не знаю, як НІАЗ зумів вговорити єпископа Леона Дубравського віддати відреставроване приміщення під виставкову залу, а не під келії, але ж зумів. І це круто. Нє, це ДУЖЕ круто. І виставка – безкоштовна. Народе, сходіть. Воно того варте! – пише краєзнавиця.

Леон Дубравський

Нагадаємо, у 2009 році горів комплекс колишнього монастиря домініканок з мурованим костелом св. Михайла XVIII століття. Винуватцями пожежі були несвідомі відпочивальники, які розвели багаття в каньйоні поблизу пам’ятки. Через сильний вітер вогонь перекинувся на комплекс. В результаті згоріли дахи і перекриття в приміщеннях келій і в костелі св. Михайла.

Монастир та костел домініканок, травень 2009 року
Костел та монастир домініканок сьогодні

Використано фотографії Ірини Пустиннікової, Сергія Козака, НІАЗ “Кам’янець”.

За матеріалами Поділля Ньюз