(Українська) З’явилась мапа культурних об’єктів та місць в околицях Бакоти

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Створили карту, на котру нанесені всі культурні об’єкти та місця в околицях Бакоти на Кам’янеччині. Це – новий культурно-пізнавальний маршрут та цифровий архів культурних точок регіону.

Про це повідомляють на фейсбук-сторінці “Культурний клуб” – громадської організації, яка створює мистецькі проєкти для великих міст та маленьких містечок.

Бакотська затока, звісно, туристичний магніт і монополіст вашої уваги, але повірте – дорогою до неї і навколо є ще багато цікавого. Дивіться, плануйте, поєднуйте Дністер зі Студеницею та Тернавою, заповідні урочища з старими церквами, релікти модернізму 1980-х років – з панськими садибами, мурали з арт-об’єктами, – йдеться в дописі.

 

Новий культурно-пізнавальний маршрут доступний на сайті у розділах “що відвідати” та “мапа культурних об’єктів”.

Мапа створена Культурним Клубом в рамках проєкту “Бакота – у пошуках затопленої спадщини”.

Також нещодавно створили аудіоархів локальних пісень Бакоти та інших сіл.

Це автентичний голос Бакоти. Так звучали і вона, і сусідні затоплені села колись. Це народні пісні, котрі наддністровські подоляни співали на святах, довгими зимовими вечорами або коли сум огортав душу. Пісні ці переважно мінорні – але важко згадувати рідне затоплене село під мажорну музику. Так, це не та музика, котру записують на флешку в машину чи вмикають на дискотеках. Це глибше і цінніше: наш фольклор, душа Дністра, голоси, що пам’ятають і Бакоту, і Вільямівку, і Студеницю чи Раколупці ще живими, наповненими людьми, сонячним світлом, співом птахів. Сіл вже нема, а пісня їхня зберіглася. Пісня “Верби над Прутом” показує пісенний фольклор іншого берега Дністра, буковинського. Нагадаємо, він теж сильно постраждав від створення Дністровського водосховища, – розповідають в Культурному фонді.

 

Допомогли нам почути Бакоту самодіяльні сільські ансамблі “Трудівниця”, “Наддністрянка” та мешканки села Чабанівка Марія Данилова та Валентина Паламарчук.

Прослухати аудіоархів можна тут.

Нагадаємо, в Україні запустили проєкт «Бакота в пошуках затопленої спадщини». Його творці хочуть відродити багатовікову історичну й культурну спадщину Бакотського регіону, знищену радянською владою у 1980-х роках під час будівництва Дністровської ГЕС.