Бакота на Хмельниччині: місце, якого нема на карті

За 27 кілометрів від Кам’янця-Подільського розкинулася Бакота – затоплена 40 років тому задля розширення Новодністровської ГЕС місцевість на Поділлі.

Площа утвореної затоки – 1590 гектарів. Глибина водосховища тут – понад 40 метрів. В долині Дністра після будівництва ГЕС повністю пішли під воду 35 сіл. Близько 65 були частково підтоплені. Будівництво гідроелектростанції стартувало на початку 80-х і тривало до 1985 року. Ширина Дністра у цій місцині була максимум 80-100, а його притоки – річки Ушиця – 20-30 метрів. Після затоплення Дністер розлився на кілометр-півтора, Ушиця – до 300 метрів, на Бакотській затоці розлив – майже 5 км вшир.

Головний спеціаліст загального відділу Староушицької громади Ігор Вишемірський розповідає, що затоплення відбувалось поетапно. На початку 80-х років кожних пів року ставилась мітка, на яку має піднятись вода впродовж найближчих місяців. Людей попереджали про це, щоб вони мали час виселитись. Якщо люди самостійно руйнували свої оселі, то вони отримували компенсації. Ходять чутки, що на дні затоки можна побачити залишки будинків. Проте це – лише міф, оскільки всі споруди перед затопленням зруйнували вщент.

Бакота визнана найкращим місцем України у номінації “7 природних чудес”. Своєю популярністю локація завдячує поєднанню феноменальної краси, наявності природних джерел і монастиря. Після затоплення тут змінився клімат.

“Якщо в нас ідуть дощі, то вони можуть тривати тиждень. А може й місяць не бути дощів. Клімат схожий на ялтинський. Останніми роками ми навіть не бачимо на річці льоду. Вона дуже рідко замерзає у цих запливах”, – розповідає Ігор Вишемірський.

А ще у цьому місці виготовляють унікальні цілющі фіточаї. Житель Старої Ушиці Микола Прудивус займається вирощуванням та заготівлею лікарських рослин понад 40 років. Ромашка, нагідки, меліса, лаванда ехінацея, іван-чай, мальва та інші. Всього на підприємстві наразі виготовляють 21 фітотрав’яну суміш. Робота триває від весни та до глибокої осені. Гостям тут пропонують також гастропосиденьки, на яких можна скуштувати не лише чай, а й мед, фрукти, овочі, канапки, сири й наливки місцевого виробництва.

Приїжджі можуть оселитися в селищі міського типу Стара Ушиця – за 10 км від Бакоти, у селі Грушка – за 3 км від водосховища або в Зеленій Садибі у селі Гораївка. На іншому березі розташована туристична база на 200 місць. З розваг, окрім відвідин джерел та монастиря, доступні велотури, катання на катамаранах, моторних човнах, катерах. Проте насамперед Бакота – рай для любителів наметів просто неба.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV