Тратторія «Piccolino» – шматочок Італії у центрі Хмельницького

Без пафосу, насправді по-сімейному, з живою музикою та приємними сюрпризами – таким було відкриття нової ресторації на третьому поверсі торговельного центру «Квартал». Гості збиралися поступово, як це й буває завжди на сімейних святах. На столах – прибори та картки з іменами – так офіціантам легше орієнтуватися, куди кого посадити. На імпровізованій сцені Марко – музикант і справжній італієць – «розігрівається» в очікуванні виступу. М’які дивани, стільці та пуфики біля столів – будь-яка компанія може розміститися так, як їй зручно. Багато зелені та великі панорамні вікна, крізь які можна спостерігати за життям міста. А у центрі всього дійства – стіл з різними кухонними дрібничками та плита, за якою чаклує шеф-кухар.

Тратторія (італ. Trattoria) – тип італійського ресторану, з відповідною кухнею. Відрізняється від класичного ресторану відносно невеликим набором страв, «домашньої» кухнею, спрощеним сервісом і орієнтацією на постійну (в тому числі сімейну) клієнтуру. Також для тратторії характерна менш формальна, більш «домашня» обстановка. 

Один з плюсів локації «Piccolino» – вона сусідить з Дитячою планетою, як то кажуть, двері в двері. Тож сюди дуже зручно приходити саме сім’ями. Поки діти розважаються, батьки поруч відпочивають та куштують смачні страви.

Сама церемонія відкриття була короткою: кілька слів від директора закладу, кілька – від шеф-кухаря, святковий салют з хлопавок, декілька проникливих італійських пісень від Марко, – і свято почалося. Всі гості могли спробувати лимончелло, а згодом посмакувати святковою стравою – різотто з вершками, яке готувалося просто у залі, і кожен охочий міг побачити магію куховарства на власні очі. Не знаю, яким було різотто на смак, але запах під час приготування стояв просто запаморочливий.

Попри те, що, як зазначалося вище, для тратторії характерний невеликий набір страв, у «Piccolino» чимале меню, а ціни в ньому – демократичні. Тут і десерти (цукерки, млинці, торти та чізкейки), бургери, стейки, риба, картопля, супи та паста, салати та закуски (брускети, піта бастончіні), сезонні страви. Ну, і, звісно ж, піца, бо яка ж італійська кухня без неї? Кажуть, до речі, що саме у «Piccolino» найсмачніша піца у Хмельницькому. Так це чи ні – кожен може вирішити особисто, завітавши у тратторію.