“Подільські Товтри” увійшли до ТОП-5 найкращих нацпарків для еко-туризму взимку

П’ять українських національних парків, серед яких “Подільські Товтри”, що знаходиться на Хмельниччині, потрапили до списку Державного агентства розвитку туризму, куди можна вирушити на зимовий вікенд в пошуках активного екологічного відпочинку.

Як зазначається на сайті Держтуризму, саме в цих місцях можна не тільки подихати свіжим повітрям та помилуватися фантастичними зимовими краєвидами, а й відшукати на снігу сліди диких тварин і навіть поспостерігати за птахами.

У ТОП-5 увійшли:

  • Національний природний парк “Подільські Товтри”, Хмельницька область
  • Національний природний парк “Синевир”, Закарпатська область
  • Галицький національний природний парк, Івано-Франківська область
  • Національний природний парк “Святі гори”, Донецька область
  • Національний природний парк “Тузлівські лимани”, Одеська область

Подільські товтри — місце сили і натхнення. Тут можна насолоджуватися красою природи розмірено, нікуди не поспішаючи.

Візуально Товтри є мальовничими пагорбами, з яких і починаються українські Карпати. Товтри – це залишки узбережних рифів, витягнених паралельно давній береговій лінії.

Тут один за одним здіймаються покриті деревами мальовничі пагорби, а біля їхнього підніжжя лежить тиха гладь скутих льодом синіх озер різної форми і розмірів. Всього в парку налічується цілих 160 товтр. Різні за висотою, порослі лісом і «лисі», всі вони мають спільну рису: західний схил крутий, а східний пологий. Висота пагорбів у межах Національного природного парку сягає в середньому 400 метрів над рівнем моря. Над оточуючою рівниною ця гряда піднімається на 60-65 м.

В Європі аналогів Подільськім Товтрам немає, подібні за геологічними структурами скелясті гряди існують тільки у Великобританії і США.

Ваблять мандрівників не тільки запаморочливі краєвиди, а й тутешні джерела з цілющою водою.

Найбільш магнетичною точкою парку є мальовнича Бакота з божевільними видами і древнім скельним монастирем. Це ідеальне місце для єднання з природою, де панують тиша та спокій.

Основні можливі види туристичної діяльності: пішохідний, водний, автомобільний, кінний, лижний, пізнавально-культурний (екскурсії та інше); загальнооздоровчий відпочинок (пішохідні прогулянки, спортивні ігри, лижні прогулянки), екскурсії (по Дністровському водосховищу екскурсії проводяться на теплоходах), дельта-, парапланеризм, мандрівки на повітряних кулях, любительські промисли (збір грибів і ягід, рибальство, мисливство); кліматичне і бальнеологічне лікування.