Чемерівці – центр громади

Чемеровецька об’єднана територіальна громада на півдні Хмельниччини утворилася наприкінці 2016 року. 34 населені пункти об’єдналися навколо селища Чемерівці з населенням понад 5 тисяч жителів. Нині назви сіл ОТГ викарбувані на алеї скверу громади, закладеному у 2018 році.

Посередині – плита зі згадкою про отримання містечком у XV столітті Магдебурзького права. Воно діяло ще у двох тутешніх населених пунктах – Збрижі та Черчі. Після 25 жовтня до громади доєднають й інші села. Вздовж алеї скверу – нещодавно висаджені дерева та кущі. Тут є тюльпанові дерева, клени, жовті акації та кущі барбарису.

Одразу після створення річний бюджет складав 23 млн гривень, сьогодні він значно більший. Основне джерело наповнення тутешньої скарбниці – земельний податок. На території громади діють два великі підприємства – “Оболонь-Агро” і “Промінь-Галичина”. Пріоритетні у громаді напрямки – освіта, культура, соціальний захист і житлово-комунальне господарство.

У 90% населених пунктах ОТГ наразі є централізоване водопостачання. Майже всі села мають і вуличне освітлення. У Чемерівцях – декілька культових споруд різних конфесій. А у середмісті – сучасні локації для відпочинку. Одна з них – біля гуртожитку місцевого коледжу.

За програмою співфінансування протягом останніх років у селищі модернізували близько двох десятків багатоповерхівок. До цього дахи на них не ремонтувати протягом пів століття. Селищна рада закуповує всі матеріали на ремонти дахів, а люди оплачують ремонтні роботи.

У громаді – 14 шкіл. Дві з них модернізували за проєктом “Нова українська школа”. У Чемеровецькому навчально-виховному комплексі №1 ремонт завершили у 2019 році. На реконструкцію тут витратили понад 14 млн гривень з державного та місцевого бюджетів. А поруч облаштували дитячий майданчик з м’яким покриттям навколо нього. На сьогодні заклад приймає дітей з понад 15 населених пунктів громади. НВК №1 – один з небагатьох освітніх закладів країни, де дітей також навчають керувати автомобілем і куховарити.

Поблизу зі школою – сучасний стадіон “Товтри”. Його реконструюють у рамках програми “Велике будівництво”. Роботи вартують понад 19 млн гривень.

Чимало тротуарів у селищі викладені бруківкою. Таким же методом тут відремонтували й три автошляхи. За декілька років покриття з бруківки залишилось у гарному стані. Облаштування тротуарів нині триває й у селах тергромади.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV