(Українська) Чемерівці – центр громади

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Чемеровецька об’єднана територіальна громада на півдні Хмельниччини утворилася наприкінці 2016 року. 34 населені пункти об’єдналися навколо селища Чемерівці з населенням понад 5 тисяч жителів. Нині назви сіл ОТГ викарбувані на алеї скверу громади, закладеному у 2018 році.

Посередині – плита зі згадкою про отримання містечком у XV столітті Магдебурзького права. Воно діяло ще у двох тутешніх населених пунктах – Збрижі та Черчі. Після 25 жовтня до громади доєднають й інші села. Вздовж алеї скверу – нещодавно висаджені дерева та кущі. Тут є тюльпанові дерева, клени, жовті акації та кущі барбарису.

Одразу після створення річний бюджет складав 23 млн гривень, сьогодні він значно більший. Основне джерело наповнення тутешньої скарбниці – земельний податок. На території громади діють два великі підприємства – “Оболонь-Агро” і “Промінь-Галичина”. Пріоритетні у громаді напрямки – освіта, культура, соціальний захист і житлово-комунальне господарство.

У 90% населених пунктах ОТГ наразі є централізоване водопостачання. Майже всі села мають і вуличне освітлення. У Чемерівцях – декілька культових споруд різних конфесій. А у середмісті – сучасні локації для відпочинку. Одна з них – біля гуртожитку місцевого коледжу.

За програмою співфінансування протягом останніх років у селищі модернізували близько двох десятків багатоповерхівок. До цього дахи на них не ремонтувати протягом пів століття. Селищна рада закуповує всі матеріали на ремонти дахів, а люди оплачують ремонтні роботи.

У громаді – 14 шкіл. Дві з них модернізували за проєктом “Нова українська школа”. У Чемеровецькому навчально-виховному комплексі №1 ремонт завершили у 2019 році. На реконструкцію тут витратили понад 14 млн гривень з державного та місцевого бюджетів. А поруч облаштували дитячий майданчик з м’яким покриттям навколо нього. На сьогодні заклад приймає дітей з понад 15 населених пунктів громади. НВК №1 – один з небагатьох освітніх закладів країни, де дітей також навчають керувати автомобілем і куховарити.

Поблизу зі школою – сучасний стадіон “Товтри”. Його реконструюють у рамках програми “Велике будівництво”. Роботи вартують понад 19 млн гривень.

Чимало тротуарів у селищі викладені бруківкою. Таким же методом тут відремонтували й три автошляхи. За декілька років покриття з бруківки залишилось у гарному стані. Облаштування тротуарів нині триває й у селах тергромади.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV