Самчики – райське місце на березі річки Случ

Самчики – мальовниче село на лівому березі ручки Случ у Хмельницькому районі, відоме своїм неперевершеним палацово-парковим ансамблем. Населення становить 1682 осіб. 

Музей-маєток розташований за 16, 5 км від Старокостянтинова. Палацово-парковий ансамбль – пам’ятка української маєткової культури XVIII-XIX століть. Тутешні споруди збереглися такими ж, якими були декілька віків тому.

Наукова співробітниця заповідника Ольга Дуб розповідає, що основною вимогою до закладання англійських пейзажних парків була наявність трьох складових – зелених насаджень, ландшафту та водного плеса, коли палац відбивається в річці.

У різні періоди маєтком володіли різні власники, перший з яких – виходець з Мазовії Ян Хоєцький. Саме він заклав тут парк, а у 1725 році – першу будівлю, збудовану в оборонному стилі з фундаментальними стінами та не прив’язану до жодного архітектурного напрямку. Частину приміщення розібрали після другої світової війни. Не зберігся до наших днів і рідкісний для України каретний двір з мезоніном.

“Під самою будівлею є сутерени – підземелля, в яких у мирний час жила та готувала прислуга, а в час небезпеки можна було сховатися, або навіть дати відсіч. Невеликі вікна в підвалах використовувались для бійниць. Сама ж будівля зі сторони парку виглядає одноповерховою, а зі сторони села – двоповерховою”, – розповідає Ольга Дуб.

 

У 1790 році власником маєтку став гайсинський староста Пьотр Чечель. Він одразу ж почав розбудовувати і прикрашати територію. Архітектор нового маєтку – поляк Якуб Кубицький. Майстер ліпних декорів в інтер’єрі та екстер’єрі – італієць Жан-Батист Цагпяно. Палац збудований у стилі зрілого класицизму з елементами ампіру. Південна частина будівлі – гостьова, північна – житлова.

Туристам нині тут демонструють блакитну бальну залу, де колись відбувалися прийоми. А також – червону залу, спочивальню, римську кімнату та японський кабінет. Японський кабінет – це єдина в Україні кімната східного стилю з внутрішнім оздобленням. На території заповідника є і будинок з покрівлею у стилі китайської пагоди. Споруда використовувалась як комора та льодовня, кригу для якої видобували на річці поруч.

Тутешній парк займає площу майже 15 гектарів. Тут ростуть понад 200 видів дерев і кущів, зокрема і червонокнижних. Є у заповіднику і єдина в Україні липова алея, яку називають готичною. І справді – гілки 200-річних лип тут переплітаються під кутом, утворюючи купол. З цим місцем пов’язана місцева легенда. Якщо доторкнутися до першого дерева алеї, пробігти нею, торкнутися останньої липи і загадати бажання, воно неодмінно здійсниться.

Після Петроградських переворотів 1917 року Самчики занепадають. Вогонь знищив німф у фонтані, пошкодив постаті купідонів біля входу в центральний палац. Згодом у різні роки тут розташовувався дитячий табір, будинок культури, агрохімічна лабораторія. Окремі кімнати здавали працівникам місцевого радгоспу. Наразі маєток “Самчики” має статус державного історико-культурного заповідника. Щорічно локацію відвідують десятки тисяч туристів не лише з України, а й з Польщі Німеччини, Італії. Є відвідувачі, які приїздять у Самчики регулярно у вихідні сім’ями. В кінці парку є рекреаційна зона, де можна відпочити, розвести багаття. Тут завжди раді туристам.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV