(Українська) Самчики – райське місце на березі річки Случ

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Самчики – мальовниче село на лівому березі ручки Случ у Хмельницькому районі, відоме своїм неперевершеним палацово-парковим ансамблем. Населення становить 1682 осіб. 

Музей-маєток розташований за 16, 5 км від Старокостянтинова. Палацово-парковий ансамбль – пам’ятка української маєткової культури XVIII-XIX століть. Тутешні споруди збереглися такими ж, якими були декілька віків тому.

Наукова співробітниця заповідника Ольга Дуб розповідає, що основною вимогою до закладання англійських пейзажних парків була наявність трьох складових – зелених насаджень, ландшафту та водного плеса, коли палац відбивається в річці.

У різні періоди маєтком володіли різні власники, перший з яких – виходець з Мазовії Ян Хоєцький. Саме він заклав тут парк, а у 1725 році – першу будівлю, збудовану в оборонному стилі з фундаментальними стінами та не прив’язану до жодного архітектурного напрямку. Частину приміщення розібрали після другої світової війни. Не зберігся до наших днів і рідкісний для України каретний двір з мезоніном.

“Під самою будівлею є сутерени – підземелля, в яких у мирний час жила та готувала прислуга, а в час небезпеки можна було сховатися, або навіть дати відсіч. Невеликі вікна в підвалах використовувались для бійниць. Сама ж будівля зі сторони парку виглядає одноповерховою, а зі сторони села – двоповерховою”, – розповідає Ольга Дуб.

 

У 1790 році власником маєтку став гайсинський староста Пьотр Чечель. Він одразу ж почав розбудовувати і прикрашати територію. Архітектор нового маєтку – поляк Якуб Кубицький. Майстер ліпних декорів в інтер’єрі та екстер’єрі – італієць Жан-Батист Цагпяно. Палац збудований у стилі зрілого класицизму з елементами ампіру. Південна частина будівлі – гостьова, північна – житлова.

Туристам нині тут демонструють блакитну бальну залу, де колись відбувалися прийоми. А також – червону залу, спочивальню, римську кімнату та японський кабінет. Японський кабінет – це єдина в Україні кімната східного стилю з внутрішнім оздобленням. На території заповідника є і будинок з покрівлею у стилі китайської пагоди. Споруда використовувалась як комора та льодовня, кригу для якої видобували на річці поруч.

Тутешній парк займає площу майже 15 гектарів. Тут ростуть понад 200 видів дерев і кущів, зокрема і червонокнижних. Є у заповіднику і єдина в Україні липова алея, яку називають готичною. І справді – гілки 200-річних лип тут переплітаються під кутом, утворюючи купол. З цим місцем пов’язана місцева легенда. Якщо доторкнутися до першого дерева алеї, пробігти нею, торкнутися останньої липи і загадати бажання, воно неодмінно здійсниться.

Після Петроградських переворотів 1917 року Самчики занепадають. Вогонь знищив німф у фонтані, пошкодив постаті купідонів біля входу в центральний палац. Згодом у різні роки тут розташовувався дитячий табір, будинок культури, агрохімічна лабораторія. Окремі кімнати здавали працівникам місцевого радгоспу. Наразі маєток “Самчики” має статус державного історико-культурного заповідника. Щорічно локацію відвідують десятки тисяч туристів не лише з України, а й з Польщі Німеччини, Італії. Є відвідувачі, які приїздять у Самчики регулярно у вихідні сім’ями. В кінці парку є рекреаційна зона, де можна відпочити, розвести багаття. Тут завжди раді туристам.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV