Сатанів єврейський: історія відродження синагоги

Євреї почали масово оселятися в Сатанові у XV столітті. А вже у наступному столітті тут звели синагогу. Ця культова споруда існує донині і вважається однією з найгарніших синагог світу.

Сатанів – містечко, де здавна жили три громади: православні, католики та юдеї. У XV столітті ця територія входила до складу польської держави. Влада дозволяла юдеям оселятись на Поділлі, зберігаючи власні традиції, але лише у маленьких містечках.

“Юдеї саме Сатанів обирають головним містом свого проживання, своєрідною столицею юдаїзму на Поділлі. Різна культура, різні традиції, різна віра, різна мова. Але коли військові дії відбувалися у нашому містечку, то три народи, три спільноти, три громади забували про всі розбіжності, об’єднувались і захищали Сатанів від ворогів”, – розповідає краєзнавиця Валентина Кравчук.

 

На початку XVI століття у Сатанові збудували велику Синагогу. Вона входила в мережу захисних споруд містечка. Інше призначення споруди – культове. Тут проводили богослужіння для незаможних сатанівських юдеїв. До слова, раніше в Сатанові налічувалося аж 9 синагог, адже близько 75% тутешнього населення складали євреї.

Як культова споруда велика сатанівська синагога діяла до 1934-го. Відтоді протягом п’яти років тут був склад зброї місцевих прикордонників. Адже по Збручу до Першої світової війни проходив кордон з Австро-Угорщиною, а до Другої світової – з Річчю Посполитою.

За роки Другої світової війни на території Сатанова було знищено понад 600 євреїв. Доглядач Сатанівської синагоги Олександр Нищенко розповідає, що в роки Другої світової синагога слухала крики, сльози, плач, тому що місцевих євреїв збирали саме в цій споруді та звідси пішки їх переганяли в селище міського типу Ярмолинці, де був табір для фізичного знищення подільських євреїв.

У період після Другої світової війни будівля використовувалася переважно як склад. У занедбаному стані синагога перебувала аж до 2012 року. Ініціатором її реставрації став місцевий підприємець Артур Фрідман. Відновлення відбувалося винятково за кошти благочинців з усього світу. Роботи завершили у 2014 році.

“Під час реставрації все, що має особливу цінність, намагалися зберегти у належному вигляді. Так, на стіні, що повернута в бік Ізраїлю та Святої землі, зберігається свята святих Арон-Кодеш. В ніші за завісою, яка називається “парохет, зберігають Святе Письмо. На сьогодні у Сатанівській синагозі є 5 сувоїв Тори”, – розповідає доглядач синагоги.

 

Долівка у приміщенні вкрита мармуром, привезеним з 12-ти країн світу. Кожен окремий фрагмент мозаїки вирізьблювався за допомогою лазерних променів у Києві. Вся підлога оснащена електричним підігрівом.

Рабин Хмельницької та Тернопільської областей Олександр Файнгольд розповідає, що кожного року на всі єврейські свята – Рош га-Шана (Новий рік), Йом Кіпур (найсвятіший день року), Хануку, Пурім, Пейсах, Шавуот – тут збирають людей для богослужінь та молитов. А ще тут розташоване місце, де, на переконання юдеїв, можна звернутися з проханням до Всевишнього, та отримати його схвалення.

Наразі сатанівська культова споруда входить у десятку найгарніших синагог світу. Вона – пам’ятка містобудування та архітектури України національного значення.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV