(Українська) Сатанів єврейський: історія відродження синагоги

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Євреї почали масово оселятися в Сатанові у XV столітті. А вже у наступному столітті тут звели синагогу. Ця культова споруда існує донині і вважається однією з найгарніших синагог світу.

Сатанів – містечко, де здавна жили три громади: православні, католики та юдеї. У XV столітті ця територія входила до складу польської держави. Влада дозволяла юдеям оселятись на Поділлі, зберігаючи власні традиції, але лише у маленьких містечках.

“Юдеї саме Сатанів обирають головним містом свого проживання, своєрідною столицею юдаїзму на Поділлі. Різна культура, різні традиції, різна віра, різна мова. Але коли військові дії відбувалися у нашому містечку, то три народи, три спільноти, три громади забували про всі розбіжності, об’єднувались і захищали Сатанів від ворогів”, – розповідає краєзнавиця Валентина Кравчук.

 

На початку XVI століття у Сатанові збудували велику Синагогу. Вона входила в мережу захисних споруд містечка. Інше призначення споруди – культове. Тут проводили богослужіння для незаможних сатанівських юдеїв. До слова, раніше в Сатанові налічувалося аж 9 синагог, адже близько 75% тутешнього населення складали євреї.

Як культова споруда велика сатанівська синагога діяла до 1934-го. Відтоді протягом п’яти років тут був склад зброї місцевих прикордонників. Адже по Збручу до Першої світової війни проходив кордон з Австро-Угорщиною, а до Другої світової – з Річчю Посполитою.

За роки Другої світової війни на території Сатанова було знищено понад 600 євреїв. Доглядач Сатанівської синагоги Олександр Нищенко розповідає, що в роки Другої світової синагога слухала крики, сльози, плач, тому що місцевих євреїв збирали саме в цій споруді та звідси пішки їх переганяли в селище міського типу Ярмолинці, де був табір для фізичного знищення подільських євреїв.

У період після Другої світової війни будівля використовувалася переважно як склад. У занедбаному стані синагога перебувала аж до 2012 року. Ініціатором її реставрації став місцевий підприємець Артур Фрідман. Відновлення відбувалося винятково за кошти благочинців з усього світу. Роботи завершили у 2014 році.

“Під час реставрації все, що має особливу цінність, намагалися зберегти у належному вигляді. Так, на стіні, що повернута в бік Ізраїлю та Святої землі, зберігається свята святих Арон-Кодеш. В ніші за завісою, яка називається “парохет, зберігають Святе Письмо. На сьогодні у Сатанівській синагозі є 5 сувоїв Тори”, – розповідає доглядач синагоги.

 

Долівка у приміщенні вкрита мармуром, привезеним з 12-ти країн світу. Кожен окремий фрагмент мозаїки вирізьблювався за допомогою лазерних променів у Києві. Вся підлога оснащена електричним підігрівом.

Рабин Хмельницької та Тернопільської областей Олександр Файнгольд розповідає, що кожного року на всі єврейські свята – Рош га-Шана (Новий рік), Йом Кіпур (найсвятіший день року), Хануку, Пурім, Пейсах, Шавуот – тут збирають людей для богослужінь та молитов. А ще тут розташоване місце, де, на переконання юдеїв, можна звернутися з проханням до Всевишнього, та отримати його схвалення.

Наразі сатанівська культова споруда входить у десятку найгарніших синагог світу. Вона – пам’ятка містобудування та архітектури України національного значення.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Nagolos TV