Пам’ятка археології місцевого значення «Городище Сокілець («Сон-Гора»)»

Городище Сокілець («Сон-Гора»), що є залишками давньоруського міста «Соколине Гніздо», розташоване на території Лисецького старостинського округу Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Поселення має важливе наукове значення для вивчення історії населення Подністров’я доби Середньовіччя.

Площа земельної ділянки території пам’ятки археології становить – 0, 3160 га. Площа охоронної зони земельної ділянки території пам’ятки археології становить – 1, 8392 га.

Розміщене городище Сон-Гора за 0,65 км на північний схід від села на високому мисі між правим корінним берегом річки Ушиця та лівим бортом глибокого яру, по якому тече струмок, що впадає в річку. Мис підвищується над долиною річки і дном яру приблизно на 100 м. Кам’янистий мис між каньйоном річки і яром, що спускається у каньйон. Абсолютна висота 246 м.

Культурний шар на майданчику городища переважно знищено у 1980-х роках кар’єром з видобутку каміння. Зруйновані також західні ділянки рову та валу, через котрі прокладено сучасний в’їзд на городище. Майданчик городища задернований, кам’янистий. На території валу і рову ростуть дерева й кущі.

На території об’єкта можуть виконуватись лише роботи, пов’язані зі збереженням, дослідженням та музеєфікацією об’єктів археологічної спадщини. Зона охорони об’єкта може використовуватися для сінокосіння і випасу худоби, ведення лісового господарства; в межах існуючого поля – для вирощування сільськогосподарських культур за умови оранки не глибше 0,2 м.

Дослідницькі роботи на об’єкті проводили: В. А. Захар’єв (1988-1990-ті рр.), С. П. Маярчак (2011 р.), Л. І. Кучугура та О. О. Якубенко (2003 р.).

У межах сокілецьких земель розташовувалося 14 неукріплених поселень давньоруського часу – 2 села та 12 хуторів. З повідомлень польського дослідника Галицького, це городище є залишками давньоруського міста « Соколине Гніздо». Зовні воно й справді нагадує кругле гніздо на стрімкій скелі.

За матеріалами Туристично-краєзнавчого центру управління культури та туризму ДМР