(Українська) Пам’ятка археології місцевого значення «Городище Сокілець («Сон-Гора»)»

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Городище Сокілець («Сон-Гора»), що є залишками давньоруського міста «Соколине Гніздо», розташоване на території Лисецького старостинського округу Кам’янець-Подільського району Хмельницької області. Поселення має важливе наукове значення для вивчення історії населення Подністров’я доби Середньовіччя.

Площа земельної ділянки території пам’ятки археології становить – 0, 3160 га. Площа охоронної зони земельної ділянки території пам’ятки археології становить – 1, 8392 га.

Розміщене городище Сон-Гора за 0,65 км на північний схід від села на високому мисі між правим корінним берегом річки Ушиця та лівим бортом глибокого яру, по якому тече струмок, що впадає в річку. Мис підвищується над долиною річки і дном яру приблизно на 100 м. Кам’янистий мис між каньйоном річки і яром, що спускається у каньйон. Абсолютна висота 246 м.

Культурний шар на майданчику городища переважно знищено у 1980-х роках кар’єром з видобутку каміння. Зруйновані також західні ділянки рову та валу, через котрі прокладено сучасний в’їзд на городище. Майданчик городища задернований, кам’янистий. На території валу і рову ростуть дерева й кущі.

На території об’єкта можуть виконуватись лише роботи, пов’язані зі збереженням, дослідженням та музеєфікацією об’єктів археологічної спадщини. Зона охорони об’єкта може використовуватися для сінокосіння і випасу худоби, ведення лісового господарства; в межах існуючого поля – для вирощування сільськогосподарських культур за умови оранки не глибше 0,2 м.

Дослідницькі роботи на об’єкті проводили: В. А. Захар’єв (1988-1990-ті рр.), С. П. Маярчак (2011 р.), Л. І. Кучугура та О. О. Якубенко (2003 р.).

У межах сокілецьких земель розташовувалося 14 неукріплених поселень давньоруського часу – 2 села та 12 хуторів. З повідомлень польського дослідника Галицького, це городище є залишками давньоруського міста « Соколине Гніздо». Зовні воно й справді нагадує кругле гніздо на стрімкій скелі.

За матеріалами Туристично-краєзнавчого центру управління культури та туризму ДМР