Пам’ятник українського козака з’явився у Кам’янці-Подільському (ВІДЕО)

Пам’ятник джури презентували у Кам’янці-Подільському. Створюючи скульптуру майстри хотіли підкреслити силу духу, нескореність та волю до перемоги нашого народу.

Місце для сталевої скульптури юного козака-зброєносця обрали невипадкове – у центрі міста, поряд зі стелою на честь міст-героїв. Пам’ятник зварили з безлічі клаптиків чорного заліза. Авторами скульптури джури стали скульптор Сергій Кляпетура та художник по металу Роман Кліщ.

“Ціла композиція має розмір 4,7 метра до верху шпиля списа, а сама фігура – 2,4 метра”, – розповідає скульптор Сергій Кляпетура.

 

Презентували Джуру на День міста, проте планів здійснити відкриття скульптури саме 19 травня не було.

“Кожен іменинник має право отримати подарунок, і сьогодні місто його отримало”, – каже киянин з кам’янецьким корінням, меценат, засновник БФ “МіСт” Дмитро Савенко.

 

Ініціатори проєкту запевняють, що подібний пам’ятник є лише у селищі Лісоводи на Городощині. І той не такого великого розміру.

На реалізацію задуманого у скульпторів пішло понад півтора року. Своїм творінням митці задоволені.

“Він ніби усією своєю постаттю показує: відсіч всім! Він не схилиться та буде рухатись до перемоги”, – зазначає президент БФ “МіСт” Сергій Ісаєнко.

“Я буду задоволений результатом тоді, коли збільшиться в рази кількість людей, які захочуть поїхати в Кам’янець. І ця скульптурна композиція буде працювати над тим, аби покращити духовний настрій цих людей”, – каже Дмитро Савенко.

 

На усіх етапах створення Джури виникало чимало складнощів. Серйозно вплинула і війна. Проте автори не зупинилися і досягли поставленої цілі.

“Завжди є проблеми. На початку, в ході роботи та наприкінці. Технічні та технологічні моменти виникають, тому що це сталь. І ми її відповідно мусимо консервувати”, – переконує художник по металу Роман Кліщ.

 

Реалізували проєкт благодійний фонд “МіСт” імені Михайла Савенка. У планах БК створити та відкрити декілька таких скульптур джури не тільки у Хмельницькій області, а й у деяких інших регіонах країни.

Фото: Ірина Пустиннікова

Дивіться в сюжеті Першого Подільського