(Українська) Пам’ятник українського козака з’явився у Кам’янці-Подільському (ВІДЕО)

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Пам’ятник джури презентували у Кам’янці-Подільському. Створюючи скульптуру майстри хотіли підкреслити силу духу, нескореність та волю до перемоги нашого народу.

Місце для сталевої скульптури юного козака-зброєносця обрали невипадкове – у центрі міста, поряд зі стелою на честь міст-героїв. Пам’ятник зварили з безлічі клаптиків чорного заліза. Авторами скульптури джури стали скульптор Сергій Кляпетура та художник по металу Роман Кліщ.

“Ціла композиція має розмір 4,7 метра до верху шпиля списа, а сама фігура – 2,4 метра”, – розповідає скульптор Сергій Кляпетура.

 

Презентували Джуру на День міста, проте планів здійснити відкриття скульптури саме 19 травня не було.

“Кожен іменинник має право отримати подарунок, і сьогодні місто його отримало”, – каже киянин з кам’янецьким корінням, меценат, засновник БФ “МіСт” Дмитро Савенко.

 

Ініціатори проєкту запевняють, що подібний пам’ятник є лише у селищі Лісоводи на Городощині. І той не такого великого розміру.

На реалізацію задуманого у скульпторів пішло понад півтора року. Своїм творінням митці задоволені.

“Він ніби усією своєю постаттю показує: відсіч всім! Він не схилиться та буде рухатись до перемоги”, – зазначає президент БФ “МіСт” Сергій Ісаєнко.

“Я буду задоволений результатом тоді, коли збільшиться в рази кількість людей, які захочуть поїхати в Кам’янець. І ця скульптурна композиція буде працювати над тим, аби покращити духовний настрій цих людей”, – каже Дмитро Савенко.

 

На усіх етапах створення Джури виникало чимало складнощів. Серйозно вплинула і війна. Проте автори не зупинилися і досягли поставленої цілі.

“Завжди є проблеми. На початку, в ході роботи та наприкінці. Технічні та технологічні моменти виникають, тому що це сталь. І ми її відповідно мусимо консервувати”, – переконує художник по металу Роман Кліщ.

 

Реалізували проєкт благодійний фонд “МіСт” імені Михайла Савенка. У планах БК створити та відкрити декілька таких скульптур джури не тільки у Хмельницькій області, а й у деяких інших регіонах країни.

Фото: Ірина Пустиннікова

Дивіться в сюжеті Першого Подільського