В Городку вікрили пам’ятник коронавірусу

На Хмельниччині в місті Городок відкрили архітектурно-скульптурну композицію VICTORIUM. Креативна скульптура приурочена вченим та лікарям, які в умовах всесвітньої пандемії COVID-19 уберегли мільйони українців від смертельної недуги. Вона є фактичним втіленням перемоги живої людської клітини над молекулою вірусу, тріумфу здоров’я над хворобою та життя над смертю. А одним з головних мотивів композиції VICTORIUM є те, що ця перемога була здобута не тільки завдяки природному імунітету, а й новітнім світовим фармацевтичним розробкам.

Архітектурно-скульптурна композиція VICTORIUM стала невід’ємною частиною оновленого Краєзнавчого музею G-MUSEUM, що знаходиться в центрі Городка. Над скульптурою працювали архітектор Микола Ліфіренко разом зі скульптором Валентином Дановським працювали над проєктом впродовж року. Автором ідеї є Микола Гуменюк.

У музеї пояснюють, що вдалим поєднанням форм каменю, металу та різних кольорів вдалось висвітлити момент невидимої людському окові драми боротьби організму з інфекцією. У вигляді гладкої відполірованої поверхні митцями було відтворено частину клітини людської крові, а грубою фактурою передано фрагмент клітини легень. І над усією горизонтальною поверхнею, яка є втіленням гармонійності та розміреності процесів, що відбуваються в людському організмі, наче хижак, завмер у просторі головний антагоніст архітектурного комплексу – вірус COVID-19. Достовірно з неперевершеною реалістичністю передано рецептори молекули, які втілені у вигляді контрформи із полірованою бронзовою поверхнею на кінчиках «шипів». Якщо ж уважно придивитися до всієї скульптури, то можна побачити ще елементи з аналогічною поверхнею, але форма там навпаки – об’ємна. Таким чином скульптор доносить до спостерігача процес вживлення вірусу у здорову людську клітину, і стає зрозуміло, що численними бронзовими полірованими об’ємними формами на гранітній поверхні відображено людський клітинний білок.

 

Проте, в цілому стає очевидним, що драма, яку описує VICTORIUM, обертається не на її користь. Маленькими дзеркальними стальними кульками, якими всіяна поверхня постаменту, відображено елементи ліків, що є результатом вправної роботи медиків та фармацевтів. Потрапляючи на молекулу COVID-19, вони завдають їй нищівних руйнувань, водночас дбайливо ставлячись до людського організму. І саме хімічні формули цих лікувальних препаратів висічено на камені зі зворотної сторони композиції. Адже це – своєрідні герої сучасної боротьби людства проти давнього зла, і пам’ять про них має бути збережено для наступних поколінь!

Протистояння людини та вірусу COVID-19, на превеликий жаль, ще досі відбувається, тому на постаменті залишено місце для наступних лікарських винаходів та наукових відкриттів, які стануть кращими за попередні, – зазначають на сайті музею.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський