(Українська) В Городку вікрили пам’ятник коронавірусу

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

На Хмельниччині в місті Городок відкрили архітектурно-скульптурну композицію VICTORIUM. Креативна скульптура приурочена вченим та лікарям, які в умовах всесвітньої пандемії COVID-19 уберегли мільйони українців від смертельної недуги. Вона є фактичним втіленням перемоги живої людської клітини над молекулою вірусу, тріумфу здоров’я над хворобою та життя над смертю. А одним з головних мотивів композиції VICTORIUM є те, що ця перемога була здобута не тільки завдяки природному імунітету, а й новітнім світовим фармацевтичним розробкам.

Архітектурно-скульптурна композиція VICTORIUM стала невід’ємною частиною оновленого Краєзнавчого музею G-MUSEUM, що знаходиться в центрі Городка. Над скульптурою працювали архітектор Микола Ліфіренко разом зі скульптором Валентином Дановським працювали над проєктом впродовж року. Автором ідеї є Микола Гуменюк.

У музеї пояснюють, що вдалим поєднанням форм каменю, металу та різних кольорів вдалось висвітлити момент невидимої людському окові драми боротьби організму з інфекцією. У вигляді гладкої відполірованої поверхні митцями було відтворено частину клітини людської крові, а грубою фактурою передано фрагмент клітини легень. І над усією горизонтальною поверхнею, яка є втіленням гармонійності та розміреності процесів, що відбуваються в людському організмі, наче хижак, завмер у просторі головний антагоніст архітектурного комплексу – вірус COVID-19. Достовірно з неперевершеною реалістичністю передано рецептори молекули, які втілені у вигляді контрформи із полірованою бронзовою поверхнею на кінчиках «шипів». Якщо ж уважно придивитися до всієї скульптури, то можна побачити ще елементи з аналогічною поверхнею, але форма там навпаки – об’ємна. Таким чином скульптор доносить до спостерігача процес вживлення вірусу у здорову людську клітину, і стає зрозуміло, що численними бронзовими полірованими об’ємними формами на гранітній поверхні відображено людський клітинний білок.

 

Проте, в цілому стає очевидним, що драма, яку описує VICTORIUM, обертається не на її користь. Маленькими дзеркальними стальними кульками, якими всіяна поверхня постаменту, відображено елементи ліків, що є результатом вправної роботи медиків та фармацевтів. Потрапляючи на молекулу COVID-19, вони завдають їй нищівних руйнувань, водночас дбайливо ставлячись до людського організму. І саме хімічні формули цих лікувальних препаратів висічено на камені зі зворотної сторони композиції. Адже це – своєрідні герої сучасної боротьби людства проти давнього зла, і пам’ять про них має бути збережено для наступних поколінь!

Протистояння людини та вірусу COVID-19, на превеликий жаль, ще досі відбувається, тому на постаменті залишено місце для наступних лікарських винаходів та наукових відкриттів, які стануть кращими за попередні, – зазначають на сайті музею.

Детальніше дивіться у сюжеті каналу Перший Подільський