(Українська) Стародавню садибу на Кам’янеччині переплановують під санаторій

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Села Хмельниччини мають свою збережену історію і чудові пам’ятки архітектури, які варто відвідувати, захоплюватися та берегти. Туристи, які поспішають на Бакоту зі сторони Хмельницького чи Дунаївців транзитом “пролітають” одне з таких населених пунктів – а даремно. Йдеться про село Великий Жванчик, що у Кам’янець-Подільському районі.

Варто в центрі села звернути вліво – і через 500-600 м ви відчуєте себе гостем, карета якого під’їжджає до брами з елегантними колонами, де вас зустріне вишукана садиба Хелмінських.

Уперше с. Великий Жванчик згадується 1681 році у списку платників податків Османської імперії. Укінці ХVІІІ ст. це вже невеличке містечко (штетл) з переважно єврейським населенням, яке отримало Магдебурське право. В історичних джерелах згадується, що у містечку була дерев’яна церква, 2 синагоги, винокурня, водяний млин та фабрика капелюхів. У Великому Жванчику проводили чотири ярмарки на рік. А на початку ХХ ст. Жванчик став волосним центром, де функціонували церква, 2 єврейські молитовні школи, банк, водяний млин, скляна гута, винокурня. На базарній площі була двоповерхова ратуша. Евреї вели успішну торгівлю, на 1913 р. їм належало 9 лавок (5 бакалійних і 4 мануфактурних).

Але повернімося до садиби Хелмінських. Її побудував Ігнатій Хелмінський, будівництво тривало майже 10 років і закінчилося у 1877 р. Дата завершення побудови «1877» прикрашає одну з колон брами маєтку. Продовгувата цегляна будівля була виконана в стилі італійських віл. Декор в її оздобленні був майже відсутнім.

Після смерті Хелмінського маєток успадкували його сини Матвій та Сигізмунд. Сигізмунд спершу програв в карти поміщику Крупенському свою половину спадку, а згодом в 1902 р. цей завзятий поміщик викупив і другу половину, ставши власником палацу.

В 1917 р. новий господар вчасно виїхав до Польщі. Під час революції маєток розграбували селяни, але від тотального знищення будівлю врятував місцевий священник. У 1953 р. на території маєтку розмістили протитуберкульозний санаторій «Каштан», який згодом перепрофілювали в пульмонологічний санаторій.

Саму будівлю радикально не перебудували, тож тут залишилося дуже багато автентичного: зовнішня ліпнина, справжні панські сходи, столітні дерев’яні двері, просторі кімнати, вежа для покоївок, водонапірна башта. Довкола палацу знаходиться розкішний парк з рідкісних порід дерев. Ззовні палац не потинькований, тому фасад залишився автентичним. В колишній стайні, яку суттєво перебудували, було розміщено школу для гостей санаторію.

Зараз там йдуть внутрішні ремонтні роботи завдяки допомозі Румунії, яка відновлює садибу. Будівлю переплановують під санаторій для дітей з обмеженими фізичними особливостями.

Цікаво, що панські погреби, розміщені окремо від садиби, чудово збережені та перебувають у робочому стані.

За матеріалом Анжеліки Михайлової